EMDR THERAPIE TERWIJL JE BOKST

Sneller van je klachten af door de combi van bewegen en bewezen therapieën

Bij Boks EMDR krijg je EMDR therapie terwijl je bokst. Het combineert twee bewezen methoden: EMDR én het voordeel van lichaamsbeweging bij het verwerken van angsten en traumatische gebeurtenissen.

Zo werkt boks EMDR

Boks EMDR werkt in de basis hetzelfde als de traditionele EMDR, waarbij je stilzit. Je gaat de confrontatie aan met de door jou meegemaakte ingrijpende gebeurtenis door daarover te praten en de bijbehorende emotie en spanning op te roepen (imaginaire blootstelling), en bij Boks EMDR is dat in combinatie met beweging. Door de combinatie van het boksen mét het EMDR-protocol waarbij je het naarste beeld voor je neemt, merk ik dat cliënten sneller de machteloosheid en spanning voelen die ze tijdens de gebeurtenis ook voelden. Ze worden meer geconfronteerd met hun lijf en emoties en kunnen minder vermijden. Boks EMDR wordt zowel mentaal en fysiek als intensief ervaren, maar je zult je na de EMDR al snel op een fijne manier bevrijd voelen.

Boksen voor emotionele verwerking

De meeste cliënten moeten eerst een drempel over om de emoties en boosheid enzovoort toe te laten en hun agressie te uiten, want dat voelt onnatuurlijk. Terwijl je boosheid durven én kunnen uiten te maken heeft met jezelf serieus nemen en ruimte durven innemen. Hierbij ondersteunen wij, waarna het de volgende keren steeds meer vanzelf gaat.

Voordelen combinatie boksen & EMDR

Zij gingen je voor

Hoe ziet een afspraak er uit?

Wees gerust! Er is geen goede conditie nodig! De oefeningen worden aangepast aan jouw niveau. Kom gewoon in je sportkleding en laat de rest aan ons over! Elke afspraak start je met een warming-up. Tijdens de eerste afspraak legt Roy de basistechnieken van boksen uit. Geen enkele afspraak zal hetzelfde zijn; je zult verschillende combinaties van bokstechnieken uitproberen, zowel met pads als op de bokszak. We kijken wat je aan kan en motiveren je om er alles uit te halen. Zo helpen we jou het beste bij het verwerken van jouw ervaringen.

Psycholoog en bokstrainer werken samen

Marieke bundelt haar ervaring met EMDR én expertise als psycholoog met de expertise van Roy als bokstrainer.

Roy staat bekend om zijn open en geruststellende persoonlijkheid, waardoor je je meteen op je gemak zult voelen. Met meer dan 30 jaar ervaring in boksen en kickboksen, deelt Roy zijn passie graag met anderen. Hij ziet het als iets bijzonders dat bokstherapie zoveel kan betekenen voor mensen. Als geen ander begrijpt hij de voldoening die het geeft om jezelf te overstijgen en persoonlijke blokkades te overwinnen.

Bij welke klachten?

Bij veel klachten waarbij de traditionele EMDR toegepast wordt. En in het bijzonder past Boks EMDR goed bij:

Locatie

De Boks EMDR-afspraken worden gehouden op Roy’s boksschool in Vuren, te midden van de natuur. En exclusief voor jou, zonder andere bezoekers.

Wil je meer over ons weten? Bezoek Roy’s website: Roy boxingclub. Meer over mij vind je hier.

Meer informatie

Het werkgeheugen wordt door het boksen belast. En beweging helpt om ingrijpende herinneringen sneller minder levendig te maken blijkt uit onderzoek. Dit komt omdat er tijdens beweging een stof vrijkomt die de geheugenreconsolidatie (= verantwoordelijk voor het opnieuw opslaan van herinneringen) stimuleert. De nare herinnering wordt steeds kleiner en neutraler door de therapie. En hierdoor nemen jouw klachten sneller af. Bijvoorbeeld symptomen van PTSS, zoals het altijd alert willen zijn en herbelevingen.

Meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen en de bijbehorende emoties slaan zich op in je geheugen maar óók in je lichaam. Je kunt emoties zien als energie of adrenaline, en het is heerlijk om die negatieve emoties en hun energie er letterlijk uit te slaan. Als je de negatieve emoties opgeslagen houdt in je lichaam, kun je hierdoor zonder dat je je er bewust van bent, lichamelijke klachten ontwikkelen.

Een korte uitleg over hoe mensen met ingrijpende, traumatische gebeurtenissen omgaan:
Op traumatische gebeurtenissen reageren mensen instinctief: vechten, vluchten of bevriezen. Deze reactie is gericht op overleven en wordt razendsnel én op onbewust niveau bepaald door je reptielenbrein. Dit deel van je brein gaat automatisch aan bij angst en is niet gevoelig voor taal. Daarom kan het moeilijk zijn om in therapie uit te leggen wat je voelt en waarom. Je hebt iets beleefd waar je geen woorden aan kan geven, want dat deel van het brein was uitgeschakeld.

Alles wat jou daarna doet denken (een trigger) aan de traumatische gebeurtenis, zoals een herinnering, een beeld, een geluid, een geur, een omgeving, geeft vaak weer diezelfde instinctieve reactie. Ook al weet je dat je nu veilig bent, het voelt niet zo. Je interne alarmbel, gestuurd door je overlevingsmechanisme, blijft té snel geactiveerd. Door het boksen in combinatie met EMDR kun je hiervan loskomen. Door de fysieke uitdaging van het boksen ga je als het ware in tegen die lijfelijke traumareactie van ‘fight, flight or freeze’. Emoties komen zo los en daarmee komt er ook meer ruimte om verdriet of angst te gaan voelen. Eventuele agressie komt er beetje bij beetje uit, die daardoor kan gaan afnemen.

YouTube filmpjes over de relatie tussen trauma en het brein:

Trauma in de hersenen
Trauma en brein

Met bokstherapie je weerbaarheid of zelfbeeld verbeteren

Met bokstherapie (zonder EMDR) kun je effectief werken aan het verbeteren van je zelfbeeld en het vergroten van zelfvertrouwen, evenals het ontwikkelen van vaardigheden om je grenzen beter aan te geven. Als je ondersteuning nodig hebt op dit gebied, bieden we gepersonaliseerde programma’s die in overeenstemming zijn met jouw behoeften. Tijdens de afspraken worden diverse boksoefeningen met verkennende vragen gecombineerd zodat jij nieuwe inzichten over jezelf krijgt. Je wordt je bewust van je gedragspatronen zodat je die kunt gaan veranderen!